Een nieuwe partner

Ik was het huis al uit toen mijn moeder opnieuw verliefd werd. Tot over haar oren. Vanaf een afstand bekeek ik alles. Ik zag dat ze gelukkig was. Echt gelukkig. Ze vertelde honderduit en natuurlijk kon haar nieuwe vriend niets fout doen. Het was alleen niet mijn vader.

Welke band je als kind ook hebt met je ouders, het blijven je ouders. Daar komen geen nieuwe liefdes tussen. Dat is maar goed ook. Vergeet niet dat:

  • je kind maar een papa heeft en een mama
  • die termen zijn en blijven alleen voor hen en niemand anders
  • je het daardoor makkelijker maakt voor jullie kinderen om de nieuwe situatie in kaart te brengen

Vroeger bestond een gezin vaak uit een moeder, vader en kinderen van dezelfde ouders. Tegenwoordig zie je steeds meer samengestelde gezinnen. Stiefgezinnen. Binnen stiefgezinnen speelt een andere dynamiek dan binnen traditionele gezinnen. Vaak gaat het daar mis in de onderlinge relaties, in de onderlinge communicatie. 

Hoe goed de bedoelingen ook zijn. De blijheid die de partners voelen omdat ze na een scheiding het geluk weer hebben gevonden, straalt niet altijd af op de kinderen.

Jullie kinderen zijn vaak nog niet zover of krijgen er ineens broertjes en/of zusjes bij. Dat kan fantastisch zijn….maar duurt vaak enkele jaren voordat ze dit ook zo ervaren. 

Vaak hebben zowel biologische- als stiefouders vragen als:

  • Hoe stel ik mijn kinderen voor aan mijn nieuwe partner?
  • Wie is verantwoordelijk voor welke rol binnen het nieuwe gezin?
  • Wat kan ik doen mijn stiefkind me niet leuk vindt?

Vragen die tijdens de mediation besproken mogen worden in een veilig gespreksklimaat. Er is nergens taboe op. Haat en liefde lopen vaak door elkaar. Hoe eerder je uit kunt komen over je eigen gevoel, hoe sneller je aan de slag kunt met oplossingen. Want die zijn er. Altijd.

Toen ik mijn vriend leerde kennen had hij al een dochter en was ik van de een op de andere dag stiefmoeder. Ik had werkelijk geen idee wat dat inhield en hoe ik me moest gedragen. Ik wilde vooral heel graag dat zijn kind mij leuk vond en deed vooral mijn best om het ‘goed’ te doen. Zonde. Weet ik nu.

Mediation helpt stiefgezinnen naar elkaar te luisteren, begrip te krijgen voor elkaar om vervolgens afspraken met elkaar op papier te zetten. Waar je elkaar op kunt aanspreken maar waar je ook altijd op terug kunt komen als de afspraken niet meer nodig zijn.

Ter voorkoming van conflicten om het gezin bij elkaar te houden of als het gezin al uit elkaar is. In beide gevallen kan mediation voor jullie het juiste instrument zijn om verder te komen.

Ook toe aan wat verheldering binnen jullie nieuwe gezin? Wil je eindelijk iedereen eens samen op je verjaardag hebben? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking.

• LAAGDREMPELIG & SNEL • OOK 'S AVONDS EN IN HET WEEKEND BEREIKBAAR • SAMEN EINDIGT NIET BIJ SCHEIDEN

Kind gesprek

Niet alleen voor de (stief) ouders verandert er veel. Ook de (stief) kinderen komen in een ander systeem terecht. Voor de kinderen en stiefkinderen is het dan fijn om te worden gehoord. In een veilige omgeving bij mij op kantoor, waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik leg dan ook uit dat alles wat het kind vertelt, vertrouwelijk blijft. Alleen met toestemming van het kind, deel ik informatie met de (stief) ouders.

MFN REGISTERMEDIATOR • 'S AVONDS EN IN HET WEEKEND BEREIKBAAR • NIET VECHTEN MAAR PRATEN