Help! Mijn ouders gaan scheiden

Je hebt net gehoord dat papa en mama gaan scheiden. Wat verdrietig voor je. Ik kan me voorstellen dat je niet wilt dat je ouders uit elkaar gaan. Misschien maken ze heel vaak ruzie. Of misschien ook niet. Het is voor jou vast allemaal erg verwarrend. Want wat betekent het eigenlijk dat papa en mama gaan scheiden? Bij wie kun jij terecht? 

Vraag jij je ook af:

  • Waarom gaan papa en mama scheiden?
  • Mag ik zelf bepalen bij wie ik ga wonen?
  • Zie ik papa en mama allebei nog?
  • Kan ik op mijn eigen school blijven?
  • Wie luistert er naar mij?

  • Ik ben moeder van Joris & stiefmoeder van Lana
  • Mijn ouders zijn zelfs 2x gescheiden
  • Je kunt mij wakker maken voor the Voice of Holland
  • Mijn lievelingssport is turnen
  • Ik ben na de scheiding van mijn ouders super gelukkig geworden!

dat je ouders gaan scheiden is niet jouw schuld • papa en mama regelen alles, maak je daar niet druk om  

Jouw ouders regelen alles, jij hoeft je daar niet druk om te maken

Waarom gaan papa en mama scheiden?

Dat jouw ouders uit elkaar gaan, heeft helemaal niets met jou te maken. Papa en mama zijn niet meer verliefd op elkaar maar houden nog steeds allebei van jou. Het is dan ook nooit jouw schuld. Dat betekent dat jij er zelf niets aan kan doen. Misschien klinkt dit niet leuk maar het is een beslissing van je ouders. Jij kunt daar niets aan veranderen. Je hoeft ook niets te regelen voor de scheiding. Dat doen papa en mama wel en ik help ze daarbij. Zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Mag ik zelf bepalen bij wie ik ga wonen?

Jij hebt er vast over nagedacht bij wie jij zou willen wonen. Ook met jou voer ik een gesprek, het ‘kindgesprek’. Zodat jij kan vertellen bij wie jij zou willen wonen en waarom. Daarna bespreek ik dat met je ouders en schrijf ik alles op in hun ouderschapsplan. Ik zorg er dus voor dat er goed naar jou wordt geluisterd. Jouw ouders beslissen uiteindelijk wat het beste is voor jou. 

Kindgesprek bij de rechter

Ben jij 12 jaar of ouder? Dan word jij ook uitgenodigd door de rechter, een vriendelijke meneer of mevrouw. In een kamertje in de rechtbank vragen ze aan jou wat jij van de scheiding vindt. Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. Jouw ouders mogen daar niet bij zijn maar kunnen natuurlijk wel op de gang even wachten. Vaak heeft de rechter geen toga aan zodat jij je ook echt op je gemak kunt voelen. Ben je verplicht om met de rechter te gaan praten? Nee hoor.  Maar het mag wel. Je krijgt een uitnodiging thuis gestuurd en je kunt ook reageren dat je niet wilt komen. Of in een brief vertellen hoe jij erover denkt. Wat jij wilt. Ben je benieuwd hoe dat gaat? Villa Pinedo heeft er een heel handig filmpje over gemaakt die je hier kunt bekijken: 

Jouw ouders regelen alles, jij hoeft je daar niet druk om te maken

dat je ouders gaan scheiden is niet jouw schuld • papa en mama regelen alles, maak je daar niet druk om  

Kan ik op mijn eigen school blijven?

Jij wilt vast niet ineens naar een andere school als je ouders gaan scheiden. Dat is logisch. Daar moeten jouw ouders dan ook altijd rekening mee houden. Soms gebeurt het toch dat je moet verhuizen en naar een andere school gaat. Ben je daar bang voor? Vraag dan gerust aan je ouders hoe het zit. Of stel mij de vraag, dan leg ik je uit wat er allemaal speelt. Want we willen graag dat alles duidelijk is voor je. 

Wie luistert er naar mijn vragen?

Natuurlijk wil jij dat er goed naar jou wordt geluisterd. Mijn ouders zijn ook gescheiden. Niet 1 maar zelfs 2 keer. Ik weet dus wat er allemaal op je af komt. En hoe je er het beste mee om kan gaan. Daarom praat ik ook altijd met jou. Gewoon bij mij op kantoor zonder je ouders erbij. Zodat je alles kunt vertellen wat je wilt. Je kunt aan mij alle vragen stellen die je hebt. Pas als jij het goed vindt, vertel ik je ouders wat we hebben besproken. Anders niet. 

Villa Pinedo

Waar je ook altijd een kijkje kunt nemen is op de website van Villa Pinedo. Misschien heb je daar al eens iets over gehoord. Een super handige website speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Je kunt er chatten met andere kinderen. Verder vind je er heel veel informatie. Hoe handig is dat?

Klik hier om naar de website van Villa Pinedo te gaan

Wat wil jij nog weten?

Als je alles hebt gelezen en bekeken kun je nog steeds vragen hebben. Dat is heel normaal. Je kunt me dan ook alles vragen. Bel me gewoon eventjes op 06-29428641 en dan praten we samen verder.

Hou je taai!

Groetjes, Miranda