Stiefkind en erfbelasting

Je wilt je stiefkind goed achterlaten maar weet niet hoe. Als je nu niets regelt, wat gebeurt er dan met jouw erfenis en heeft jouw stiefkind ergens recht op?

Erfenissen binnen een samengesteld gezin. Ik vraag er altijd even naar tijdens een mediation.  Waarom? Dat leg ik je graag uit. Geen zin om te lezen? Luister dan de podcast door helemaal naar beneden te scrollen. Wil je eerst meer over mij te weten komen? Lees dan hier meer over mij

Erfrecht

Als een samengesteld gezin al vele jaren goed loopt, voelen stiefkinderen vaak ook als eigen kinderen. Fiscaal zijn ze dat echter niet. Dat komt onder andere tot uiting als er een stiefouder overlijdt. Als we dan kijken naar het erfrecht, dan bestond de term stiefkind niet eens in het erfrecht. Daar is in 2003 verandering in gekomen. Het erfrecht is sindsdien zodanig aangepast dat een stiefkind als ‘eigen’ kind kan worden betrokken bij de wettelijke verdeling (artikel 4:27 BW).

Waarom is dat zo belangrijk?

Erkenning als eigen kind (althans voor de erfbelasting) heeft voor veel stiefouders en stiefkinderen een emotionele waarde. Misschien voelt jouw stiefkind inmiddels ook wel als eigen kind? Of voelt jouw stiefmoeder echt als je eigen moeder? Dan voelt het toch niet goed als je als stiefouder komt te overlijden en je staat als stiefkind volledig buiten spel in de nalatenschap?

Naast de emotionele waarde om als stiefkind in de verdeling van de erfenis te kunnen worden betrokken als ‘eigen’ kind, heeft het fiscale voordelen. Daarvoor moeten we kijken in de Algemene wet inzake rijksbelasting (Awr), de wet waarin bevoegdheden van de belastingdienst geregeld worden. Er staan wettelijke bepalingen in over de heffing van belastingen. Een van deze bepalingen is de definitie van het begrip ‘kind’ als 1ste graads bloedverwant en aanverwant (artikel 2 lid 3 sub i Awr). Deze definitie van kind noem ik in deze update het ‘eigen kind’.

stiefkind erfbelasting HoltHoff

Vrijstellingen en tarieven 

Een eigen kind betaalt pas erfbelasting als het bedrag van de erfenis meer bedraagt dan €20.946,- (vrijstelling van 2020). Een stiefkind valt onder de groep ‘overige erfgenamen’ en betaalt belasting vanaf een bedrag van €2.208,- De vrijstelling voor een eigen kind ten opzichte van een stiefkind is dus veel hoger. Dat is niet het enige fiscale verschil.

Het tarief erfbelasting hangt af van de relatie met de overledene. Een eigen kind betaalt voor alles boven de vrijstelling (dus vanaf €20.946,- en tot €126.723,-) 10% aan erfbelasting en vanaf een bedrag van €126.724,- boven de vrijstelling 20% aan erfbelasting.

Een stiefkind als ‘overige erfgenaam’ betaalt over alles boven de vrijstelling (dus vanaf €2.208,- tot €126.724,-) maar liefst 30% aan erfbelasting en vanaf een bedrag van €126.724,- boven de vrijstelling zelfs 40%. Als je dit weet, dan wil je het voor je stiefkind goed geregeld hebben, toch?

Wordt ieder stiefkind sinds 1 januari 2003 dan automatisch erfgenaam alsof het een eigen kind is?

Nee, daar moet de stiefouder wel een aantal dingen voor doen. Stiefkinderen hebben namelijk – zacht uitgedrukt – pech als er geen testament is opgemaakt door de stiefouder die overlijdt. Heb jij stiefkinderen en wil je die laten erven als ‘eigen kind’ of in ieder geval als erfgenaam? Dan moet je hiervoor een testament laten opmaken bij een notaris.

stiefkind getrouwd holthoff

De vraag of jouw stiefkind inderdaad onder de fiscale regels als eigen kind wordt aangemerkt en dus gebruik kan maken van de vrijstelling en het tarief als eerder al door mij beschreven, hangt verder af van de vraag of jij bent getrouwd (of een geregistreerd partnerschap hebt) of niet.

We hebben tot nu toe dus ontdekt dat als jij je stiefkind wil laten erven je in ieder geval aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

  1. Je moet bij de notaris een testament opmaken waarin je jouw stiefkind als erfgenaam benoemt;
  2. Je moet getrouwd zijn met de ouder van je stiefkind, of een geregistreerd partnerschap hebben met de ouder van je stiefkind. Wil je meer weten over scheidingen, lees dan hier verder. 

Het quasi stiefkind

Hoe zit het dan als je keurig een testament hebt opgemaakt en je stiefkinderen als erfgenaam hebt benoemd, maar niet bent getrouwd met de ouder van je stiefkind? Het is mogelijk om jouw stiefkind ook dan te laten profiteren van de vrijstelling en het tarief van groep 1, als je voldoet aan een aantal voorwaarden uit de Successiewet. Jouw stiefkind wordt dan aangemerkt als quasi-stiefkind. Bent u er nog?

Twee ongehuwde personen worden dan aangemerkt als gehuwd (artikel 19 lid 1 Successiewet) mits er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden (artikel 1a Successiewet) waaronder:

  1. de partners staan al meer dan 6 maanden op hetzelfde woonadres ingeschreven en
  2. ze hebben een notarieel samenlevingscontract of staan al meer dan 5 jaar onafgebroken op hetzelfde adres  ingeschreven

Conclusie

Het was een hele kluif, ook voor mij. Deze update is namelijk geboren uit eigen ervaring en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die hiermee heeft geworsteld. Daarom wil ik mijn kennis graag delen. Zodat jullie hopelijk niet maanden aan het zoeken zijn en van het kastje naar de muur worden gestuurd. Notarissen zijn namelijk ook maar gewoon mensen. Die weten echt niet alles. Het quasi stiefkind is nou ook niet bepaald een onderwerp waar je op feesten en partijen eens lekker over gaat zitten discussiëren. Al denk ik wel dat dat gaat komen. Dus zorg echt voor een testament en een bruiloft. Want het leven is tekort om het niet goed te regelen voor de liefdes die jij achterlaat.

Meer weten over wat ik voor samengestelde gezinnen kan betekenen? Hier vind je de pagina die ik speciaal voor jou heb geschreven.

 

Beluister hier deze blog als podcast

met Miranda van 't Hoff | HoltHoff Mediation, de podcast!

AFSPRAAK ‘S AVONDS OF IN HET WEEKEND MOGELIJK • GEREGISTREERD MFN-MEDIATOR

laagdrempelig & snel • afspraak ‘s avonds of in het weekend mogelijk • geregistreerd mfn-mediator 

%d bloggers liken dit: